Bakgrund

Bakgrund

Tidigare i Sverige fanns ett större intresse för naturen. Allt eftersom människor lämnat landsbygden och flyttat närmare städerna verkar det som att detta intresse för djur och natur flyttat med dem och byts ut mot andra intressen. Barn som sedan växer upp i städer blir mer eller mindre automatiskt intresserade av saker som finns nära till hands i staden de växer upp i. Att det blir färre som intresserar sig för naturen beror såklart också på all den utveckling som sker med tiden. Även många barn som växer upp på landsbygden finner ett intresse för den moderna tekniken. Ett intresse de behöver inför framtiden, men många barn går miste om mycket kul och intressant som finns att utforska i vår härliga natur. Förutom att de går miste om detta finns det många andra anledningar till varför barn och ungdomar bör vistas mer i naturen. Det finns flera forskningar som visar på att det finns ett samband mellan naturvistelse och människans välmående.

Ordet natur innefattar väldigt mycket och många olika saker. Kan någon människa verkligen påstå att natur och allt vad det innebär är ointressant?
På många ställen kan man dock höra och läsa att medelåldern på de naturintresserade blir allt högre i vårt land, att det behövs någonting som bryter denna trend eller i alla fall får fler ungdomar/barn att vistas i naturen, utöva aktiviteter i naturen och får fler intresserade av allt härligt som naturen har att ge.
Därför lägger vi stor vikt i att barn och ungdomar ska få chansen att prova på så mycket som möjligt som finns att göra i naturen, när de besöker vår mässa i Lindesnäs. När barnen lämnar mässan är förhoppningarna att de fått ett ökat intresse och ökad kunskap för naturen.
Vi hoppas även att alla företag, föreningar och organisationer som deltar under mässan känner att de själva drar stor nytta av den då de gör reklam för deras verksamhet. De har alltså en möjlighet att på sikt öka chanserna att få fler/nya och yngre medlemmar eller framtida kunder.
Denna dag i Lindesnäs hoppas vi att såväl utställare som arrangör, såväl mormor som farfar, mor som far, syster som bror, erbjuds en känsla av att naturen och allt därtill är det bästa som finns.
Välkomna allihopa!
/ Lindesnäsmässans arrangörer